Saturday, March 20, 2021

Resipi Biskut Tart Cadbury

Resipi

BAHAN-BAHAN 

Tepung gandum 1/2 kg Mentega / Butter 

1 bungkus (saya guna Buttercup) 

Coklat Cadbury (pastikan baru keluar dari peti sejuk beku supaya tak cair)


1. Gaulkan Mentega & Tepung 

     Pertama sekali, campurkan 1/2 kg tepung gandum bersama 1 bungkus mentega. Untuk resepi ini saya cuma gunakan Buttercup saja. Kalau nak lagi sedap, boleh gunakan pure butter yang mahal sedikit harganya. Contoh jenama pure butter ini antaranya Anchor, SCS, atau Golden Churn. Gaulkan mentega dengan tepung tadi hingga menjadi doh.

2. Bentukkan Kuih Tart 

     Seterusnya dah boleh gunakan acuan kuih tart macam dalam gambar di bawah ini. Keluarkan coklat dari peti sejuk beku. Balutkan coklat sampai semuanya tertutup.

3. Bakar 

     Panaskan oven dengan suhu 150 darjah menggunakan api atas bawah selama 5-7 minit. Sapukan kuning telur pada bahagian atas tart kalau nak dapatkan warna yang lebih menarik. Kemudian bakar suhu 130 api atas bawah 30 minit. Ikut juga oven masing-masing untuk bakar sebab lain oven lain kepanasannya.

 




Love, 

Cik Purple

No comments:

Post a Comment