Saturday, November 23, 2019

Resipi Kek Butter Pelangi

Image result for kek butter pelangi

Resipi Kek Butter Pelangi


Bahan-bahan kek butter:
 250 gm Butter
180 gm Gula Kastor
4 biji Telur Gred A
1 sk Esen Vanilla
210 gm Tepung Naik Sendiri (diayak

Cara-cara membuat kek butter: 

  1. Putar butter, gula kastor dan esen vanilla sehingga gebu dan ringan. 
  2. Masukkan telur satu persatu sehingga habis sambil terus memutar. 
  3. Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga habis dan putar dengan kelajuan perlahan sehingga adunan sebati. 
  4. Asingkan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan setiap satu bahagian dengan warna pilihan yang disukai. 
  5. Sediakan loyang bersaiz 7 @ 8 inci. Sapu merjerin dan alaskan dengan baking paper. 
  6. Lapiskan adunan ke dalam loyang secara berselang seli sehingga habis. 
  7. Bakar adunan pada suhu 180ºc selama 45-50 minit atau sehingga masak bergantung pada oven masing-masing. Pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu lebih kurang 10 minit. 
  8. Apabila kek telah masak, sisip tepi loyang dengan pisau dan terbalikkan kek di atas redai dan biarkan beberapa minit sebelum diterbalikkan semula supaya kek tidak mendap.



Tips: 

  • Pastikan butter dan gula dipukul sehingga kembang dan ringan sebelum masukkan bahan lain untuk menghasilkan kek yang gebu. 
  • Semasa memasukkan tepung, putar adunan dengan kelajuan perlahan dan jangan putar adunan terlalu lama supaya kek tidak mampat dan mendap selepas di bakar. 
  • Tepung naik sendiri boleh digantikan dengan tepung gandum yang dicampurkan dengan 1 sk baking powder dan 1 sk soda bikarbonat dan perlu di ayak terlebih dahulu. 
  • Semasa melapiskan adunan di dalam loyang boleh letakkan 3 atau 4 sudu adunan bagi setiap warna untuk menghasilkan lapisan yang lebih tebal. 
  • Manakala untuk lapisan yang lebih nipis memadai dengan meletakkan 1 sudu adunan bagi setiap warna



No comments:

Post a Comment