Resipi Puding Kastard Jagung
Bahan-bahan puding kastard jagung:
1 tin (425 gm) Jagung
1 1/2 cawan Susu Cair
3/4 cawan Gula
3 cawan Air
1 cawan Tepung Kastard
Cara-cara membuat puding kastard jagung:
- Campurkan semua bahan di dalam periuk atau kuali.
- Kacau sebati kesemua bahan (tak perlu pasang api dapur dahulu)
- Bila semua bahan sudah sebati, baru pasangkan api. Kemudian, masak puding dengan api perlahan.
- Kacau sentiasa sehingga pekat dan berkilat.
- Masukkan ke dalam acuan dan sejukkan sebelum dipotong.
Tips:
- Sentiasa kacau adunan semasa memasak supaya adunan rata dan tidak berketul.
- Masak sehingga betul-betul likat dan pekat menggunakan api yang perlahan supaya adunan tidak mudah hangus.
- Sukat semua bahan dengan menggunakan cawan yang sama.
- Pastikan puding betul-betul sejuk sebelum dipotong untuk mendapatkan potongan yang cantik dan kemas.
No comments:
Post a Comment