Sambal Tumis Ikan Bilis
Bahan bahan:
100 gram/1/2 mangkuk ikan bilis
1 biji bawang besar - hiris
1 sudu kecil pes asam jawa
1 sudu kecil garam kasar
1/4 keping gula Melaka
2 sudu kecil gula pasir
Minyak
Bahan kisar:
6 sudu besar cili kisar
7 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit belacan - opsyenal
Cara cara:
- Panaskan minyak dan masukkan ikan bilis dan kacau seketika sehingga agak agak ikan bilis layu.
- Tuangkan bahan kisar. Masak lama dengan api perlahan sehingga cili benar benar masak dan terbit minyak.
- Masukkan pes asam jawa, garam dan gula Melaka. Kacau lagi.
- Setelah terbit minyak, masukkan pula bawang besar hiris dan kacau hingga bawang layu.
- Akhir sekali, masukkan gula dan perlahankan api. Renihkan sambal sehingga benar benar cantik berkilat dan terbit minyak.
- Gula akan menjadikan sambal lebih berkilat. Jadi separuh darinya dimasukkan akhir sekali.
No comments:
Post a Comment