Resipi Apam Kukus Coklat
Bahan-bahan Apam Coklat:
- 2 Cawan Tepung Gandum
- 1/4 Cawan Serbuk Koko
- 1 sk Serbuk Penaik
- 1/2 sk Soda Bikarbonat
- 1/4 sk Garam
- 3/4 Cawan Gula (boleh lebihkan jika suka manis)
- 2 Biji Telur
- 1/2 Cawan Susu Pekat Manis
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 1 Cawan Air Panas
Cara-cara:
- Ayakkan tepung bersama serbuk koko, serbuk penaik, soda bikarbonat dan juga garam. Ketepikan.
- Pukul gula, telur, susu pekat dan minyak sehingga sebati. Tak perlu terlalu kembang.
- Masukkan bahan yang telah di ayak tadi. Kacau sehingga sebati.
- Masukkan air panas dan kacau lagi sehingga semua bahan sebati.
- Sapukan minyak pada acuan.
- Masukkan adunan sehingga 3/4 penuh. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak.
Tips:
- Apam hendaklah dikukus menggunakan api sederhana kecil supaya tidak pecah
- Pastikan air pengukus mendidih sebelum mengukus apam
- Sapukan sedikit minyak pada acuan supaya tidak melekat
No comments:
Post a Comment