Resipi Lamb Chop
Bahan – Bahan untuk lamb chop:
- 4 keping daging kambing
- 1/2 kiub ayam
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap manis
- 3 ulas bawang putih (tumbuk)
- 1 cm halia (tumbuk)
- Sedikit lada hitam, lada sulah, oregano (boleh tambah tyme, mixed herb, rosemary dll)
- Sedikit minyak zaitun
- Sedikit cuka
Cara-cara
- Bersih daging kambing dan toskan. Ketukkan sikit bahagian isi daging kambing supaya daging tidak liat.
- Lumurkan kepingan daging kambing dengan kiub ayam dan semua jenis herba (lada hitam, lada sulah, oregano)
- Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
- Akhir sekali gaulkan daging dengan bawang putih dan halia.
- Letakkan sedikit olive oil dan cuka.
- Perapkan daging beberapa jam atau semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam daging.
- Bakar daging sehingga masak. (boleh bakar guna oven @ kuali.kalau guna oven bakar pada suhu 160°C selama 20-30minit)
No comments:
Post a Comment