Resipi Biskut Forerro Rocher
Bahan-bahan diperlukan:
- 250 g mentega
- 150 g gula kastor
- 1 biji kuning telur
- 50 g bubble rice
- 100 g serbuk badam
- 100 g tepung jagung (diayak)
- 300 g tepung redrose /tepung biskut (diayak)
- 150 g badam cencang (dipanggang)
- 1 biji putih telur (dipukul)
- 250 g coklat masakan
- Acuan kertas secukupnya
Cara menyediakan dan memasak:
- Sapu mentega atas alas dulang pembakar dengan kertas minyak. Ketepikan.
- Mentega, gula kastor, dan kuning telur dipukul sebati.
- Masukkan bubble rice dan serbuk badam.
- Masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung dan tepung redrose ke dalam adunan bertih bubble rice dan serbuk badam.
- Bulatkan menjadi doh kecil.
- Celupkan ke dalam putih telur. Salutkan dengan badam cencang.
- Susunkan ke atas dulang pembakar dan bakar di dalam ketuhar yang sudah dipanaskan pada suhu 180°C dengan api atas dan bawah selama 20-25 minit.
- Cairkan coklat masakan secara double boiler.
- Apabila biskut sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang sudah dicairkan.
- Masukkan ke dalam acuan kertas.
No comments:
Post a Comment