Kuah Lodeh
Bahan kisar:
3 biji bawang merah
½ biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia muda
1 inci kunyit hidup
2 hiris lengkuas
1 sudu besar udang kering
Bahan lain:
1 liter santan pekat
1 mangkuk udang
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Sayur sayuran:
2-3 batang terung
Sedikit suuhun
sedikit sayur pucuk - rendam semalaman
8 batang kacang panjang
1 batang lobak merah
1/4 biji kubis besar
1 tangkai cili merah
Petai - opsyenal
Daun limau purut - opsyenal
Bahan goreng:
2 keping tauhu dipotong 8 dan digoreng
3 ketul tempe - potong nipis dan digoreng
Cara cara:
- Masukkan minyak dalam kuali dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
- Masukkan sayuran yang lambat empuk seperti karot.
- Masukkan santan cair dan masak sehingga mendidih.
- Masukkan semua sayuran mulai yang keras sehingga yang lembut.
- Masak lagi sehingga mendidih dan masukkan udang, suuhun, fucuk, tempe dan tauhu. Masukkan garam secukupnya.
- Akhir sekali masukkan santan pekat dan cili merah.
- Masak selama beberapa minit lagi, bolehlah tutup api. Boleh dihidangkan dengan sambal kacang atau pun sambal ikan bilis.
No comments:
Post a Comment