Resipi Ayam Bakar Ala Nandos
Bahan-Bahan
Ayam bahagian kepak atau paha 2kg
Sos tomato 240g
Sos cili 240g
Gula 120g
Garam 2 sudu mkn
Serbuk lada hitam 2 sudu mkn
Serbuk paprika 4 sudu mkn (atau lebih )
Bawang putih tumbuk lumat 2 sudu mkn (atau lebih)
Majerin 120g
Cara-cara
#1 Dalam periuk, masuk majerin bawang putih
#2 Sos cili, sos tomato, serbuk lada hitam, serbuk paprik, garam, dan gula letak atas api guna api perlahan.
#3 Kacau sehingga mendidih.
#4 Dah masak tutup api. Sejukkan.
#5 Gaul bersama ayam yg kita sedia tadi gaul lebih kurang 10 minit biar rata.
#6 Tutup dengan plastik simpan dlm peti ais selama 1 malam.
#7 Kemudian bakar dalam oven dgn suhu 180’C selama 1 jam. Selepas 30 minit pertama terbalikkan.
No comments:
Post a Comment