Saturday, February 1, 2020

Resipi Bubur Jagung

Image result for bubur jagung

Resipi Bubur Jagung


BAHAN 


  • 3 batang jagung madu 
  • 1 mangkuk kecil gula 
  • 1 mangkuk kecil air 
  • 1 mangkuk santan 
  • 1 cawan sagu - yang telah direbus 
  • Garam 
  • 1/4 tin susu cair 


CARA MEMBUAT


  1. Masak jagung bersama gula dan air sehingga jagung masak dan lembut. 
  2. Dalam periuk lain, masak sagu sehingga jernih. Masukkan air dan dikacau rata. Tuang dalam bekas penapis untuk buang lendirnya.
  3.  Masukkan sagu dan santan ke dalam periuk jagung. Kacau rata. 
  4. Masukkan garam dan sedikit susu cair. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.



Nota:
Jika suka, boleh masukkan juga 1 tin jagung berkrim dalam tin.



No comments:

Post a Comment