Saturday, February 22, 2020

Resipi Jeruk Buah Asam Boi

Image result for jeruk buah campur asam boi

Resipi Jeruk Buah Asam Boi



Bahan bahan: 

  • 3 biji mangga lemak manis muda 
  • 1 biji jambu batu 
  • 15 biji asam boi - saya suka warna putih 
  • 3 tangkai cili padi merah ~ di hiris halus 
  • 1 cawan gula pasir


Cara cara: 

  1. Kupas dahulu mangga muda dan jambu batu. Buang kulit mangga, buang biji dan dihiris nipis. 
  2. Rendam dalam air kapur dalam 20 minit untuk meranggupkan buah buah jeruk. Kemudan cuci bersih dan tos sehingga kering airnya. 
  3. Masukkan cili padi dan asam boi. Masukkan gula pasir dan kacau rata. 
  4.  Masukkan ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais dalam 3-4 jam. Sedia untuk dimakan.



Nota: 
Boleh juga ganti cili padi dengan chilli flakes. Boleh letak limau kasturi yang dibelah dua ke dalam jeruk.




No comments:

Post a Comment