Resipi Jeruk Buah Asam Boi
Bahan bahan:
- 3 biji mangga lemak manis muda
- 1 biji jambu batu
- 15 biji asam boi - saya suka warna putih
- 3 tangkai cili padi merah ~ di hiris halus
- 1 cawan gula pasir
Cara cara:
- Kupas dahulu mangga muda dan jambu batu. Buang kulit mangga, buang biji dan dihiris nipis.
- Rendam dalam air kapur dalam 20 minit untuk meranggupkan buah buah jeruk. Kemudan cuci bersih dan tos sehingga kering airnya.
- Masukkan cili padi dan asam boi. Masukkan gula pasir dan kacau rata.
- Masukkan ke dalam bekas dan simpan dalam peti ais dalam 3-4 jam. Sedia untuk dimakan.
Nota:
Boleh juga ganti cili padi dengan chilli flakes. Boleh letak limau kasturi yang dibelah dua ke dalam jeruk.
No comments:
Post a Comment