Saturday, February 8, 2020

Resipi Siakap 3 Rasa


Image result for siakap 3 rasa

Resipi Siakap 3 Rasa


Untuk Ikan:


  • 1 ekor ikan siakap - kelar dan lumur garam kunyit 
  • Tepung jagung - dilumur pada ikan 
  • Minyak - untuk menggoreng ikan


Bahan Menumis: 


  • 4 ulas bawang putih - ketuk 
  • 6 tangkai cili padi - dipotong kecil 
  • 1 inci halia - dihiris halus 
  • 1 batang serai - ketuk


Bahan Sos: 


  • 2 sudu besar sos tomato 
  • 2 sudu besar sos cili 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 sudu besar sos ikan - tak letak 
  • Sedikit minyak bijan - opsyenal


Bahan bahan Lain: 


  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu 
  • 1 biji tomato - dipotong dadu 
  • 1/2 biji cili benggala - dipotong dadu - opsyenal 
  • Kiub nenas dalam tin - opsyenal 
  • 3-4 helai daun limau purut - buang tulang 
  • Daun sup/daun bawang - untuk hiasan 
  • Minyak untuk menumis 
  • Garam secukup rasa 
  • Gula secukup rasa 
  • Ajino-moto secukup rasa



Cara cara: 


  1. Ikan dibersih dan ditoskan. Lumur dengan garam kunyit. Biarkan seketika. Bila hampir hendak digoreng, lumur dengan tepung jagung termasuk bahagian dalam perut ikan. 
  2. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas, barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng dengan minyak terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan. Saya tidak goreng terendam kerana nak jimat minyak. 
  3. Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan bahan menumis iaitu bawang putih, halia, cili padi dan serai. 
  4. Setelah bawang putih kekuningan, masukkan bahan sos iaitu sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan 3 sudu jus nanas di dalam tin serta daun limau purut. Kacau sebentar. 
  5. Akhir sekali, dimasukkan bahan bahan lain iaitu bawang besar, tomato yang dipotong dadu, nenas dan cili benggala. Masukkan sedikit air. Sesuaikan rasa garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.
  6. Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat berkilat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup/daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.




No comments:

Post a Comment