Resipi Siakap 3 Rasa
Untuk Ikan:
- 1 ekor ikan siakap - kelar dan lumur garam kunyit
- Tepung jagung - dilumur pada ikan
- Minyak - untuk menggoreng ikan
Bahan Menumis:
- 4 ulas bawang putih - ketuk
- 6 tangkai cili padi - dipotong kecil
- 1 inci halia - dihiris halus
- 1 batang serai - ketuk
Bahan Sos:
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar sos ikan - tak letak
- Sedikit minyak bijan - opsyenal
Bahan bahan Lain:
- 1 biji bawang besar - dipotong dadu
- 1 biji tomato - dipotong dadu
- 1/2 biji cili benggala - dipotong dadu - opsyenal
- Kiub nenas dalam tin - opsyenal
- 3-4 helai daun limau purut - buang tulang
- Daun sup/daun bawang - untuk hiasan
- Minyak untuk menumis
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Ajino-moto secukup rasa
Cara cara:
- Ikan dibersih dan ditoskan. Lumur dengan garam kunyit. Biarkan seketika. Bila hampir hendak digoreng, lumur dengan tepung jagung termasuk bahagian dalam perut ikan.
- Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas, barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng dengan minyak terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan. Saya tidak goreng terendam kerana nak jimat minyak.
- Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan bahan menumis iaitu bawang putih, halia, cili padi dan serai.
- Setelah bawang putih kekuningan, masukkan bahan sos iaitu sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan dan 3 sudu jus nanas di dalam tin serta daun limau purut. Kacau sebentar.
- Akhir sekali, dimasukkan bahan bahan lain iaitu bawang besar, tomato yang dipotong dadu, nenas dan cili benggala. Masukkan sedikit air. Sesuaikan rasa garam, gula dan ajinomoto secukup rasa.
- Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat berkilat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup/daun bawang. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment