Resipi Custard Cream Puff
Bahan bahan untuk membuat puff:
- Bahan A:
- 160 gram mentega
- 2 sudu besar gula pasir
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1/2 sudu teh garam halus
- 300 ml air
- 160 gram tepung gandum
- Bahan B:
- 4 biji telur gred A
Bahan bahan untuk creamy custard:
- Bahan A:
- 2 biji telur (gred A)
- 6 sudu besar gula
- 1 sudu besar tepung jagung
- 1 sudu besar tepung gandum
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 1/2 cawan susu segar/cair
- Bahan B:
- 1 cawan whipping cream (dipukul kental)
Cara – cara memasak:
Cara – cara memasak puff:
- Didihkan air, masukkan semua bahan kecuali tepung gandum, biarkan mentega, gula dan garam sampai cair.
- Masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati dan tutup api.
- Sejukkan adunan.
- Masukkan telur ke dalam adunan dan putar rata dan sebati (gunakan mixer).
- Masukkan adunan ke dalam piping bag. Gunakan nozzle 854.
- Alas tray dengan baking paper. Paipkan adunan.
- Spraykan adunan yang dah dipaipkan tadi dengan air untuk membantu puff naik.
Nota: Jangan keluarkan puff sebelum puff betul betul masak kerana ianya akan turun dan penyek.
Cara – cara memasak creamy custard:
- Masakkan secara double boil. Campurkan semua bahan A ke dalam bekas yang diletakkan air yang telah menggelegak. Kacau sehingga pekat kemudian sejukkan.
- Pukul bahan B sehingga pekat dan mencecah tahap ‘stiff peak’.
- Campurkan dengan bahan A menggunakan teknik kaup balik.
Penyediaan sepenuhnya:
- Guntingkan puff dan paipkan inti kastad anda.
- Taburkan gula aising atau serbuk dekorasi sebagai hiasan.
- Siap dan boleh dihidangkan kepada keluarga anda.
No comments:
Post a Comment