Resipi Lasagna
Bahan bahan:
- Keping lasagna secukupnya
Kuah merah (sama spt membuat kuah spaghetti bolognese):
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- sedikit cili kisar, jika suka pedas
- Daging cincang
- 1 botol sos prego
- Sedikit black pepper
- Mushroom (atau apa apa yg suka)
- Italian herbs Fresh or dry parsley
- Garam dan serbuk perasa
- Masuk olive oil. Tumis bawang besar, bawang putih.
- Masuk cili kering sikit dan daging cincang.
- Bila daging agak masak, masukkan sos prego, sedikit black pepper, mushroom, perasa Italian herbs dan garam.
- Sesuaikan rasa dan kepekatannya.
Kuah putih
- 4 sudu besar Majerin
- 6 sudu besar tepung gandum
- 500 ml susu full cream (apa apa susu pun boleh)
- 2/3 grated cheddar cheese (optional)
- Panaskan majerin, bila cair masukkan tepung gandum, kacau sebati hingga tepung keperangan.
- Masukkan susu. Masuk garam, black pepper dan grated cheddar cheese (tak letak pun tak apa, tak ada beza rasa with or without cheese). Kacau sampai pekat.
- Kuah jangan terlalu pekat, biar cair sikit supaya tak kering bila dibakar
Cara cara
- Keping lasagna tu rendam dg air panas. Bila dah lembut atur dalam dulang acuan.
- Bubuh sos merah, sos bubuh putih, tabur cheese parut dan mozarela secara berselang seli.
- Susun kepingan lagi dan seterusnya. Lapisan atas sekali mestilah kuah putih sebelum ditabur dengan cheese.
- Bakar setengah jam dalam oven 180 degree dalam 30 minit.
- selepas dikeluarkan dari oven, biarkan dalam 10 - 15 minit sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment