Saturday, August 1, 2020

Resipi Menbosha

Menbosha (Chinese-Korean Shrimp Toast) - YouTube

Resipi Menbosha (Fried Shrimp Toast)



 Bahan :

  •  Roti secukupnya 
  •  300 gm udang 
  •  1/2 batang carrot (hiris) 
  •  1 pokok daun sup (hiris) 
  •  1 sk white pepper 
  •  Sedikit serbuk perasa 
  •  Garam secukup rasa 
  •  2 sudu tepung jagung 
  •  1 biji telur 
  •  Minyak secukupnya



Cara : 
 1. Masukkan isi udang, carrot, daun sup, tepung jagung, white pepper, serbuk perasa dan garam secukup rasa ke dalam blender kering. Kisar sampai lumat.
 2. Pecahkan telur dan kacau rata.
 3. Ambil 2 keping roti dan potong 4.
 4. Letak inti pada sekeping roti yg dah dipotong dan kapitkan. Buat sampai habis. Boleh frozenkan. 
5. Panaskan minyak dan goreng sampai garing. Siap.


Tips : 

  •  Menbosha kena goreng dia saja tanpa celup telur atau tepung. Sebab nak effect garing di luar, moist didalam. 
  • Tips taknak roti serap minyak, pastikan minyak betul betul panas. Goreng api sederhana, tak kecik tak besar. 
  • Boleh juga cuba bakar dalam oven atau air fryer. Mungkin lagi sihat. Pastikan dapat kerangupan roti tu. baru ada kick.



No comments:

Post a Comment