Resipi Chocolate Tart
Bahan-bahan untuk kulit tat/pastry:
1. Butter (salted) ~ 180g
2. Gula icing ~ 80g
3. Esen vanila ~ Suku camca teh
4. Telur ~ 1 biji
5. Tepung gandum serbaguna ~ 300g
6. Susu tepung ~ 20g
Cara membuatnya:
- Pukul bahan 1 dan 2 sehingga lembut dan berkrim.
- Masukkan bahan 3 dan 4 (yang telah disatukan dan dikacau kedua-duanya terlebih dulu) kemudian pukul lagi sehingga rata.
- Masukkan pula bahan 5 dan 6, uli sehingga sebati dan rehatkan selama 10 minit.
- Tekankan adunan ke dalam acuan mengikut saiz yang anda suka dan cucuk-cucukkan di bahagian tengah pastry dengan garfu supaya pastry masak dengan sempurna.
- Bakar dengan suhu 160c selama 10-25 minit atau sehingga masak.
- Keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
Bahan-bahan untuk isi tat:
1. Coklat campuran (chocolate compound) ~ 500-600g
2. Coklat urai (chocolate rice) ~ Secukupnya
Cara membuatnya:
- Hiris atau potong coklat dalam saiz kecil, masukkan ke dalam bekas dan letakkan di atas satu lagi bekas yang telah sedia mendidih (double boiler).
- Setelah hampir cair, angkat dan kacau lagi supaya tidak berbiji.
- Masukkan ke dalam 'piping bag', gunting bahagian hujung dan picitkan ke dalam kulit tat yang telah sejuk tadi.
- Taburkan coklat urai dan biarkan sehingga sejuk dan beku. Untuk lebih cepat, masukkan sebentar ke dalam peti sejuk.
Nota: Boleh juga masukkan jenis kekacang (yang telah dibakar) kegemaran anda ke dalam coklat.
Tip: Supaya isi tat (coklat) nampak rata dan cantik, angkat tat yang telah berisi coklat, ketukan bahagian bawah tat ke permukaan meja kerja anda (jangan terlalu kuat) atau goyang-goyangkan tat sampai coklat rata.
No comments:
Post a Comment