Saturday, August 1, 2020

Resipi Kuih Talam Pandan

Ni Resipi Talam Pandan Ikut Sukatan Cawan Yang Mudah & Sedap ...

Resipi Kuih Talam Pandan 


Bahan Bahagian Bawah : 

  • 1 cawan pati daun pandan (12 helai daun pandan blend + 1 cawan air) tapis 
  • 3 cawan santan 
  • 1 cawan gula 
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 2 sdb membukit tepung ubi 
  • Pewarna hijau 
  • Garam untuk lemak, ikut rasa sendiri


Cara Membuat Bahagian Bawah: 

  1. Panaskan air kukusan sampai mendidih. 
  2. Lenser dasar loyang dengan minyak, alas kertas plastik. (Saya guna loyang bulat 9″). 
  3. Campur semua bahan, kacau rata dan tapis. 
  4. Masukkan dalam kuali atau periuk. Panaskan di atas api yang kecil. Masak sekejap adunan. Bila mula panas terus tutup api. 
  5. Tuang dalam loyang, kukus selama 20-25 minit. Tutup tudung pengukus. (Takut masuk air pula). 
  6. Bila sudah cukup masa, buka tudung pengukus biarkan selama 3/5 minit baru cakar permukaan bahagian bawah. 
  7. Tuang bahagian atas. Tutup tudung pengukus.


Bahan Bahagian Atas : 

  • 1 cawan tepung beras cap bunga teratai 
  • 2 sudu membukit tepung gandum 
  • 3 cawan santan 
  • Garam untuk lemak. (Ikut cita rasa sendiri)



Cara Membuat Bahagian Atas : 

  1. Satukan semua bahan dan kacau sebati. Tuang dalam loyang bahagian bawah tadi. Kukus selama 20/25 minit. 
  2. JIka suah cukup masa, buka tutup pengukus dan biarkan selama 5 minit baru tutup api. Siap. 
  3. Biar semalaman esok baru potong, mesti nampak cantik. Selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment