Resipi Ayam Percik Kelantan
Bahan bahan:
- 1 ekor ayam - potong 4 Bahan
- Perap:
- 5 ulas bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Garam secukupnya
- Bahan Kuah:
- 2 pek santan pekat
- 10 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1 batang serai
- 3 tangkai cili kering - boleh tambah jika suka pedas
- Garam secukupnya
- Gula - kena ada rasa manis
- 1/4 keping asam keping - letak sekejap dan dikeluarkan takut terlebih masam
Cara cara:
- Kisar bahan perap sehingga halus dan perap pada ayam dalam 30 minit.
- Bakar ayam sehingga masak. Saya kukus ayam terlebih dahulu supaya cepat dan sekata masaknya. Sementara ayam dibakar, boleh sediakan bahan kuah.
- Kisar semua bahan kuah dengan santan dan masakkan di atas dapur dengan api perlahan sambil terus dikacau. Masak sehingga kuah pekat.
- Masukkan asam keping, garam dan gula secukupnya. Bolehlah diangkat.
- Apabila ayam mulai sedikit keperangan, lumur bahan kuah di serata permukaan ayam dan bakar seketika. Terbalikkan ayam dan lumur kuah lagi secara berulang ulang di kedua dua belah ayam.Bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Nota: Boleh juga terus dibakar ayam perap dalam pemanggang ajaib tanpa perlu dikukus.
No comments:
Post a Comment