Sunday, July 5, 2020

Resipi Cencaru Bakar

RAHSIA IKAN CENCARU BAKAR SEDAP - YouTube

Resipi Cencaru Bakar & Air Asam



Bahan Ikan Bakar 

  • 2 ekor ikan cencaru (saiz sederhana) 
  • 1 sudu teh garam bukit 
  • 1 sudu besar kunyit


Bahan Air Asam 

  • 1/2 biji tomato (dihiris nipis) 
  • 5 biji cili padi (dihiris nipis) 
  • 1 biji bawang merah (dihiris nipis) 
  • 1 tangkai daun ketumbar (dihiris halus) 
  • 1 biji limau kasturi 
  • 1/2 sudu teh garam bukit



Langkah 

  1. Ikan dilumur dengan garam dan kunyit. Dibakar tanpa minyak menggunakan pemanggang ajaib sehingga garing. 
  2.  Tomato, bawang, cili padi, ketumbar dimasukkan ke dalam mangkuk dan digaulkan. Perasakan dengan garam dan perahan air limau nipis. Kacau sebati. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.




No comments:

Post a Comment