Resipi Cencaru Bakar & Air Asam
Bahan Ikan Bakar
- 2 ekor ikan cencaru (saiz sederhana)
- 1 sudu teh garam bukit
- 1 sudu besar kunyit
Bahan Air Asam
- 1/2 biji tomato (dihiris nipis)
- 5 biji cili padi (dihiris nipis)
- 1 biji bawang merah (dihiris nipis)
- 1 tangkai daun ketumbar (dihiris halus)
- 1 biji limau kasturi
- 1/2 sudu teh garam bukit
Langkah
- Ikan dilumur dengan garam dan kunyit. Dibakar tanpa minyak menggunakan pemanggang ajaib sehingga garing.
- Tomato, bawang, cili padi, ketumbar dimasukkan ke dalam mangkuk dan digaulkan. Perasakan dengan garam dan perahan air limau nipis. Kacau sebati. Sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment