Sunday, May 17, 2020

Rendang Daging

Resepi Rendang Daging Sedap

Resipi Rendang Daging


Bahan bahan 

  • 1 kg daging 
  •  3 cawan cili kisar - guna 6 sudu besar 
  • 1 kg santan pekat 
  • 4 sudu besar kerisik - guna 1 1/2 pek 
  • 2-4 helai daun kunyit-carik 
  • Garam, asam jawa dan gula 


 Bahan A 

  • 8 ulas bawang merah 
  •  1 biji bawang besar sedang 
  • 5 ulas bawang putih
  •  2 inci halia 


 Bahan B 

  • 2 inci lengkuas muda 
  • 7 batang serai - hiris 
  • 2 sudu besar ketumbar (rata) - sangai wangi 
  • 1 sudu besar jintan manis - sangai 
  • 1 sudu besar jintan putih - sangai



Cara cara: 


  1. Kisar bahan A. Tapis dan airnya diguna untuk kisar bahan B. Kalau tak cukup tambah sedikit air. 
  2. Kisar pula bahan B. 
  3.  Panaskan minyak tumiskan bahan A hingga ringan. 
  4. Masukkan cili kisar dan masak sampai pecah minyak. 
  5.  Masukkan bahan B dan kacau hingga wangi. Pastikan minyak banyak sesuai dengan kuantiti bahan yang ditumis. Jika kurang, bahan bahan tumis tidak cukup masak. 
  6. Masukkan daging dan gaul rata hingga bercampur semuanya. 
  7. Bila daging dah keluar air masukkan santan, daun kunyit dan sedikit garam. 
  8. Masak hingga daging empuk. Boleh tambah air jika daging masih belum empuk. 
  9. Masukkan kerisik, air asam jawa dan gula. Rasa masam manisnya.


***Tips.
1) Pastikan bahan bahan yang ditumis benar benar masak supaya rendang tahan lama.
2) Bila rendang telah agak agak kering kecilkan api dan kacau sekali sekala sehingga terbit minyak.
3) Rendang yang cantik dan tahan lama ialah apabila minyak telah keluar dari rendang itu.
4) Untuk membuang minyak yang berlebihan - kuakkan rendang ke arah ke luar kuali hingga membentuk bulatan dan biarkan minyak yang berlebihan bertakung di tengah tengah kuali. Bila telah sejuk ambil rendang ditepi tepi kuali tanpa mengusik minyak yang bertakung di tengahnya.



No comments:

Post a Comment