Resipi Baked Macaroni & Cheese
Bahan-bahan Makaroni Cheese Bakar:
- 150 gram makaroni
- 100 g daging/ayam cincang
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 3 ulas bawang merah (cincang)
- 1/2 labu bawang holland (cincang)
- 6 sudu besar sos spageti
- 3 sudu besar tomato puri
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu sos tiram
- 2 sudu besar pes cili (kalau nak pedas)
- Sayur campuran
- Tomato (potong dadu)
- Daun sup
- Gula
- Garam
- Serbuk oregano/mixed herb/Italian herb
Bahan Sos Putih :
- 1 cawan susu segar
- 1 sudu besar mentega
- Serbuk oregano/lada sulah
- 1 sudu besar tepung jagung (bancuh dengan sedikit air)
- 1 @2 keping cheese
- Garam
- Gula
Cara-cara :
- Rebus makaroni sehingga lembut dengan sedikit minyak dan garam. Tos dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak. Tumiskan kesemua bahan sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan pes cili. Kacau sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam/daging cincang. Kacau sebentar.
- Masukkan tomato puri, sos spegati, sos cili dan sos tiram. Tambahkan garam, gula dan serbuk oregano secukupnya.
- Masukkan sayuran campuran. Kacau sehingga sayur agak layu.
- Masukkan pula tomato. Kacau sekejap.
- Akhir sekali masukkan makaroni. Gaul rata dan seimbangkan rasa.
Cara membuat sos putih:
- Cairkan butter. Masukkan cheese. Kacau sehingga cheese cair.
- Masukkan susu segar. Tunggu sehingga mendidih.
- Masukkan garam, gula dan oregano@lada sulah secukupnya.
- Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau sehingga sos menjadi pekat.
Cara membakar makaroni :
- Masukkan makaroni yang telah digoreng ke dalam loyang pembakar.
- Tuangkan sos putih. Gaul rata. (boleh tambahkan beberapa keping cheddar cheese di dalam makaroni)
- Taburkan cheese (cheddar, mozzarella, pizza topping) yang diparut ke atas makaroni.
- Bakar pada suhu 170°c selama 20-30 minit. Api bawah.
No comments:
Post a Comment