Sunday, May 31, 2020

Resipi Kuih Cara Berlauk

Resepi Kuih Cara Berlauk Paling Enak | Iluminasi

Resipi Kuih Cara Berlauk


Bahan-Bahan: 

Bahan-bahan untuk inti: 

  • 300g daging atau ayam kisar 
  • 2 sudu besar serbuk kari 
  • 1 biji bawang besar 
  • 2 ulas bawang putih 
  • Sedikit lada putih atau lada sulah 


Bahan-bahan hiasan atas:

  • 2 biji cili merah, hiris halus 
  • Bawang goreng 
  • daun bawang 
  • daun sup 


Bahan-bahan untuk adunan kuih cara: 

  • 2 cawan tepung gandum 
  • 2 biji telur 
  • 4 cawan santan cair 
  • ½ sudu kecil garam 
  • ¼ sudu kecil pewarna kuning



Cara Penyediaan: 

Cara-cara untuk inti: 

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan. 
  2. Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak. 
  3. Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian kacau sehingga kering airnya. 
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. 


Cara-cara untuk adunan kuih cara: 

  1. Bancuh semua bahan adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. bancuh di dalam blender saja pon boleh . 
  2. Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak. 
  3. Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih. 
  4. Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng. 
  5. Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk. Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.


No comments:

Post a Comment