Resipi Kuih Cara Berlauk
Bahan-Bahan:
Bahan-bahan untuk inti:
- 300g daging atau ayam kisar
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit lada putih atau lada sulah
Bahan-bahan hiasan atas:
- 2 biji cili merah, hiris halus
- Bawang goreng
- daun bawang
- daun sup
Bahan-bahan untuk adunan kuih cara:
- 2 cawan tepung gandum
- 2 biji telur
- 4 cawan santan cair
- ½ sudu kecil garam
- ¼ sudu kecil pewarna kuning
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk inti:
- Panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan.
- Masukkan bancuhan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan daging bersama lada sulah dan kiub ayam kemudian kacau sehingga kering airnya.
- Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
Cara-cara untuk adunan kuih cara:
- Bancuh semua bahan adunan kuih cara daan kacau sehingga sebati. Tapis dengan penapis supaya tiada ketulan tepung. bancuh di dalam blender saja pon boleh .
- Panaskan loyang kuih cara dan sapu sedikit minyak.
- Tuang adunan ke dalam acuan dan sudukan inti ke atas kuih.
- Kemudian tabur dengan hirisan cili, daun bawang, daun sup dan bawang goreng.
- Tutup loyang dengan penutupnya atau tudung periuk. Masak selama lebih kurang 3-4 minit di atas api perlahan.
No comments:
Post a Comment