Resipi Keropok Lekor Homemade
BAHAN-BAHAN
- 10 ekor ikan kembung / selayang
- 2 cawan setengah tepung ubi
- 1 cawan tepung gandum
- *Garam & Ajinomoto secukup rasa
Cara Membuatnya
- Pertama sekali, kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Tak perlu rebus ya. Masukkan sekali sedikit garam, ajinomoto, dan air sejuk. Kisar sampai sebati.
- Seterusnya, pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar. Kemudian, masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi.
- Gaulkan bahan kisar dengan tepung dan uli hingga ia menjadi doh. Bila dah jadi doh, bentukkan jadi panjang-panjang macam keropok lekor mentah yang biasa kita tengok di kedai tu.
- Langkah seterusnya, rebuskan keropok lekor yang telah dibentuk tadi dalam air yang dipanaskan. Kalau dah masak, nanti keropok lekor akan timbul. Dah bolehlah angkat dan toskan.
- Sejukkan sekejap dan potongkan kecil-kecil ikut citarasa masing-masing. Ada yang suka nipis, ada yang suka tebal. Terpulanglah ya.
- Panaskan minyak dan goreng seperti biasa. Inilah hasilnya. Rangup di luar, lembut di dalam. Sedap tau.
No comments:
Post a Comment