Sunday, May 3, 2020

Resipi Keropok Lekor Homemade

Resepi Keropok Lekor Homemade Lembut dan Tidak Liat | Iluminasi

Resipi Keropok Lekor Homemade



BAHAN-BAHAN 

  • 10 ekor ikan kembung / selayang 
  • 2 cawan setengah tepung ubi 
  • 1 cawan tepung gandum 
  • *Garam & Ajinomoto secukup rasa


Cara Membuatnya 

  1. Pertama sekali, kisar isi ikan mentah-mentah guna blender. Tak perlu rebus ya. Masukkan sekali sedikit garam, ajinomoto, dan air sejuk. Kisar sampai sebati. 
  2. Seterusnya, pindahkan bahan yang telah dikisar ke dalam satu bekas besar. Kemudian, masukkan pula 1 cawan tepung gandum dan 2 cawan setengah tepung ubi. 
  3.  Gaulkan bahan kisar dengan tepung dan uli hingga ia menjadi doh. Bila dah jadi doh, bentukkan jadi panjang-panjang macam keropok lekor mentah yang biasa kita tengok di kedai tu. 
  4. Langkah seterusnya, rebuskan keropok lekor yang telah dibentuk tadi dalam air yang dipanaskan. Kalau dah masak, nanti keropok lekor akan timbul. Dah bolehlah angkat dan toskan.
  5.  Sejukkan sekejap dan potongkan kecil-kecil ikut citarasa masing-masing. Ada yang suka nipis, ada yang suka tebal. Terpulanglah ya. 
  6.  Panaskan minyak dan goreng seperti biasa. Inilah hasilnya. Rangup di luar, lembut di dalam. Sedap tau.



No comments:

Post a Comment