Sunday, June 7, 2020

Resipi Daging Dendeng

Resipi Daging Dendeng oleh Epit Orange - Cookpad

Resipi Daging Dendeng


Bahan bahan:

  •  2 kg daging 
  • 5-6 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai 
  • Kicap lemak manis 
  • Kicap masin 
  • Garam secukup rasa 
  • Gula secukupnya 
 Bahan Kisar: 
  • 4 biji bawang besar 
  •  6-7 ulas bawang putih


Cara cara: 

  1. Daging dipotong dua atau tiga ketul. Rebus daging dalam 30 minit atau agak agak tidak ada darah jer. Hiris nipis.
  2. Tumbuk ketuk hingga agak agak pecah urat sahaja. Ketuk dari tepi dulu sebelum ke bahagian tengah
  3. Panaskan minyak dan goreng daging yang telah diketuk tadi. Goreng daging seketika hingga agak perang sikit. Semasa goreng daging, kena sentiasa jaga api takut hangus. Angkat dan ketepikan
  4. Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang kisar hingga wangi. 
  5.  Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili masak dan garing serta pecah minyak. 
  6. Lepas tu masukkan sedikit air rebusan daging, kicap dan garam serta gula, jika perlu. 
  7.  Setelah pecah minyak, masukkan daging yang siap digoreng. Kacau sampai sebati. Dan kecilkan api, biar mereneh lama hingga kering sikit. Kalau terlalu kering, tambahkan sedikit air rebusan daging.

No comments:

Post a Comment