Resipi Daging Dendeng
Bahan bahan:
- 2 kg daging
- 5-6 sudu besar cili kisar - ikut pedas disukai
- Kicap lemak manis
- Kicap masin
- Garam secukup rasa
- Gula secukupnya
- 4 biji bawang besar
- 6-7 ulas bawang putih
Cara cara:
- Daging dipotong dua atau tiga ketul. Rebus daging dalam 30 minit atau agak agak tidak ada darah jer. Hiris nipis.
- Tumbuk ketuk hingga agak agak pecah urat sahaja. Ketuk dari tepi dulu sebelum ke bahagian tengah
- Panaskan minyak dan goreng daging yang telah diketuk tadi. Goreng daging seketika hingga agak perang sikit. Semasa goreng daging, kena sentiasa jaga api takut hangus. Angkat dan ketepikan
- Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili masak dan garing serta pecah minyak.
- Lepas tu masukkan sedikit air rebusan daging, kicap dan garam serta gula, jika perlu.
- Setelah pecah minyak, masukkan daging yang siap digoreng. Kacau sampai sebati. Dan kecilkan api, biar mereneh lama hingga kering sikit. Kalau terlalu kering, tambahkan sedikit air rebusan daging.
No comments:
Post a Comment