Resipi Korean Style Bulgogi
Bahan-bahan diperlukan:
- 500g daging sirloin
- 1/2 cawan buah pear korea (dikisar)
- 1 sudu besar gula perang
- 2 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 sudu besar halia (dikisar)
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil lada hitam
- 2 sudu besar kicap masin
- 1/2 biji bawang kuning (dihiris)
- Bijan
- Daun bawang
Cara-cara:
- Di dalam mangkuk, masukkan daging sirloin, buah pir kisar, gula perang, bawang putih, halia kisar, garam, lada hitam, kicap masin dan bawang kuning. Perapkan semalaman.
- Panaskan kuali. Kemudian, masukkan daging yang sudah diperap.
- Masak hingga kuahnya menjadi pekat.
- Taburkan bijan dan daun bawang.
No comments:
Post a Comment